Aan tafel!

Desipientia-2018-aan-tafel

Aan tafel!
Jaargang 25, nr. 2.

Aan tafel!

Ook het tweede nummer van onze jubileumjaar gang heeft een feestelijk thema: eten in de kunst! Eten is een eerste levensbehoefte, maar daarnaast - ook een grote bron van inspiratie en geluk. Zeker voor de huidige generatie Millenials is het instagrammen van eten een dagelijkse bezigheid. Dit is dan ook terug te zien in de
huidige culinaire hoogstandjes die chef-koks klaarmaken en die soms meer op kleine kunstwerkjes dan gewone gerechten lijken. Ook museumrestaurants doen mee met deze ontwikkeling en worden integraal deel van de museumbeleving met gerechten geïnspireerd op kunstwerken of historische recepten.

Het weergeven van kunst is echter geen nieuwe bezigheid. Al eeuwen zijn kunstenaars bezig met het weergeven van voedsel op hun schilderijen, fresco’s of mozaieken. Hoewel deze kiekjes niet op Instagram werden geplaatst, waren ze voor kunstenaars en opdrachtgevers wel een manier om te pronken. Dat eten een steeds belangrijker deel van de samenleving is geworden, wordt ook weerspiegeld in de aandacht die er in de kunstgeschiedenis voor voedsel in de kunst is. Vorig jaar stond de tweedaagse conferentie van de European Society for Nineteenth Century Art bijvoorbeeld in het teken van Food, glorious food. Ook in de hedendaagse kunst speelt het “thema” de afgelopen dertig jaar een grotere rol, de installaties van Rikrit Tiravanija (1961) staan bijvoorbeeld vaak in het thema van eten of het bereiden van voedsel om daarmee het socialisatieproces van de mens in kaart te brengen.

Eten kan ook gezien worden als een verbindende factor in de samenleving: eten gaat vaak samen met gezelligheid en een dialoog tussen mensen. Dit zorgt ervoor dat eten in een samenleving vol schermen en prikkels soms ook nog een moment van bezinning en rust is. Alle instagrammomentjes daargelaten.

Inhoud

Davy Jacobs, "Alchemisten, kroeglopers en dronkenlappen: De groei van een unieke themaverzameling schilderkunst", pp. 6-11

Kirsten Derks, "Blauwe kool en onzichtbare uien: Verkleuring in het oeuvre van de Antwerpse schilder Joachim Beuckelaer (1533 - ca. 1575)", pp. 12-16

Eric M. Moormann, "Romeins eten en drinken in beeld", pp. 17-21

Dana van Ooijen, "Tussen kunst en koken: de connectie tussen het modernisme en de Modernist Cuisine van chef Grant Achatz (1974) in de serie Chef's Table (2015-)", pp. 22-26

Anne-Marie Segeren, ""Ouderwetsche meubels, fijne bibelots en nuffige etagères.": De eerbiedwaardige juffrouwen van Alexander Hugo Bakker Korff", pp. 28-31

Daan Lijdsman, "Saulos', 'Paulos' en Raedswalds syncretisme"een alternatieve interpretatie van de lepeltjes uit Sutton Hoo", pp. 32-35

Meer